Indienresan till Dharamsala november 2003

Under mina studier på Karlstads universitet, var jag och några fler studenter ute på en resa till Dharamsala, Indien. Vi åkte hit för att göra vår C-uppsats i religionsvetenskap. Dharamsala ligger i norra delen av Indien upp mot Himalaya och Tibet. I den här staden finns Dalai Lama och exilregeringen från Tibet. Staden klamrar sig fast utefter den flera tusen meter höga bergskanten, och många är de gånger man önskade att man hade platt mark under fötterna. Resan upp med buss var en upplevelse, skulle man kunna säga. Vi hade dock turen att den sista stigningen upp till staden skedde efter mörkrets inbrott. Med andra ord såg vi inte hur vägen gick och vilka stup vi åkte förbi. När vi väl var framme hamnade vi i en underbar liten stad som alltid kommer att lämna spår i ens inre.

Dharamsala
Små krokiga vägar och trånga gator är vad som speglar staden bäst.
Var man än vände sig så hade man alltid de höga bergen i Himalaya som bakgrund, även här mitt i centrala staden.Vägarna var väl lite si och så med, monsunregnen har gjort att en del av dem inte såg ut som vägar alls. Ni skall veta att det var svårt att gå på sina ställen. Då kan ni tänka er hur det var att köra och åka bil.För att ni skall förstå hur staden klamrade sig fast på varje tänkbar klipphylla kan vi ta vårt hotell som ett bra exempel. Den bilden visar tydligt vilka höjder vi pratar om.
Att vi var i ett buddhistiskt område märktes, templen var många och utanför dem fanns ofta stora bönerullar i olika former och färger.Under vår vistelse i Dharamsala blev vi väl ompysslade av Pema en buddhistisk munk som hade nära anknytning till Dalai Lama. Vi ser honom här till vänster. Han tog oss med på många underbara äventyr och många fascinerande möten med olika spännande människor.Ett av mötena var en audiens hos det stora oraklet, både en fascinerande stund men också lite skrämmande när hon försatte sig i trans för att sedan kunna berätta för oss om vad som händer i framtiden.
Besöket på hennes kloster visar bara hur integrerad religionen är i varje tibetans vardagsliv. Hit och till Dalai Lamas kloster vandrar man varje morgon innan man går till arbetet för att be en stund.


Himalaya

Mycket kan man säga om denna resa men det mest fascinerande var dock bergen. Dessa höga taggiga toppar som kunde sluta hur som helst. En del stretade sina toppar upp mot himlen inhöljda i konstant dimma, andra sträckte sina snöklädda toppar uppåt och såg ut aldrig ut att ta slut.Vart man än vände sig hittade man alltid en del av bergen. Utanför vårt hotell såg man dem det första man gjorde när man kom ut – och vilken vy sedan – kan den bli så mycket bättre?Lite längre söder över var bergen mera runda till formen och här kunde man hitta precis vad som helst på toppen av dem - vad sägs om detta lilla tempel.